Offroad (part of Roadburn)
Donderdag 18 april
17.00 t/m 21.00 uur gratis entree

18.30 uur start Artist Talk Ramses3000

19.30 uur start live performance 

Op donderdag 18 april neemt OFFROAD De Pont over. OFFROAD programmeert multidisciplinair kunstenaar Ramses3000, die in zijn performance reageert op de zinnenprikkelende, meeslepende tentoonstelling IN THE MIST OF IT ALL, ABOVE FRONT TEARS van de Franse kunstenaar Laure Prouvost – nu te zien is in het museum.

Na zijn debuut ‘Nadja’ is multidisciplinair kunstenaar Yannick Verhoeven, beter bekend als Ramses3000, terug met een nieuw album. Opgenomen in een klooster, streefde Verhoeven ernaar om muziek te componeren die de luisteraar in staat stelt om te ontspannen en de stimuli van het dagelijks leven te verwerken. Eerder werd ‘Thalamus’ tentoongesteld bij kunstinstallaties in Kunstinstituut Melly, Nieuwe Vorst, Stedelijk Museum Breda, en op muziekfestivals zoals ADE, Boring en November Music. Vorig jaar werd zijn muzikale reis getoond op In-Edit, een muziekdocumentairefestival in de Melkweg.

Over Yannick Verhoeven / Ramses3000
In de carrière van Verhoeven is innovatie en culturele uitwisseling de rode draad. Van het integreren van Egyptische electro-cha3bi-muziek in het Westerse bewustzijn als initiator van Cairo Liberation Front, tot het oprichten van Eurabia, een platform waarbij podium werd geboden aan Midden-Oosterse artiesten, voortdurend verlegd Verhoeven artistieke grenzen. Met zijn vorige album 'Nadja', een eclectische mengelmoes van afrobeat, breakbeat en nu-jazz, werkte hij samen met lokale vocalisten uit West-Afrika. Na 'Nadja' had Verhoeven de behoefte om nieuw muzikaal terrein te verkennen.

Net als veel andere creatievelingen kampt Verhoeven met ADHD en ontspannende muziek helpt hem dagelijks om tot rust te komen en zijn gedachten op een rijtje te krijgen. Gedreven om dit gevoel van rust ook met anderen te delen, verhuisde Verhoeven in de winter van 2022 zijn studio voor drie maanden naar Park Zuiderhout. Dit voormalige missiehuis wordt tegenwoordig gebruikt als verzorgingshuis voor ouderen en is gelegen in de bossen van Teteringen, Noord-Brabant. Naast de natuurlijke omgeving hadden de lokale inwoners een belangrijke invloed op het creatieve proces van Verhoeven. Door gesprekken en het bijwonen van kerkdiensten raakte Verhoeven geïnspireerd door klassieke muziekstijlen, die hij vervolgens combineerde met geluiden uit zijn eigen muzikale wereld - de wereld van synthesizers, vintage keyboards en analoge effecten.

Tijdens de residentie onderzocht Verhoeven de functie van de hersenen, waarbij hij meer inzicht kreeg in hoe muziek mensen kalmeert. Dit leidde tot 'Thalamus', de naam voor de essentiële hersenkern bij het verwerken van muziek. Om zijn muziek te perfectionaliseren, werkte Verhoeven aan dit album met negen instrumentalisten, waaronder Bart van de Sande op gitaar, Jostijn Ligtvoet op cello, Christian Streit Smith op percussie, Tom Sanderman op saxofoon en Mathilde Nobel op zang. Het creatieproces van twee jaar heeft ervoor gezorgd dat ‘Thalamus’ aanvoelt als een bijzondere, muzikale trip, die volgens de muzikant als geheel moet worden beluisterd. Het resultaat is een unieke kruisbestuiving, waar de klassieke en digitale wereld samenkomen, met invloeden van ambient, jazz, new age en psychedelische muziek.