Loek Grootjans

Vincent’s Asylum

tm 17 juli 2016

Kunstenaar en filosoof Loek Grootjans (Arnemuiden, 1955) heeft een asiel voor Vincent van Gogh gecreëerd in de vorm van een paviljoen. In dit paviljoen worden de door hem verzamelde sporen van de beroemde schilder tentoongesteld. Vincent’s Asylum stond van 30 maart tot en met 24 april 2016 op de Markt in Zundert. Nu reist het paviljoen naar diverse musea langs de Europese Van Gogh route. De eerste stop is De Pont museum waar het werk vanaf 23 mei te zien is. Daarna zal het werk verder reizen naar onder andere S.M.A.K. (Gent) en het Kröller-Müller Museum (Otterlo).

De afgelopen jaren heeft Grootjans diverse sporen verzameld van Van Gogh. Zo heeft hij in de Provènce op locaties waar Vincent schilderde monsters genomen en gebotteld. In Zundert heeft hij o.a. zonnebloemen geconserveerd, groenten geweckt uit de moestuin van de familie Van Gogh en water gebotteld uit de welput van het oorspronkelijke geboortehuis. Al deze sporen hebben een plaats gekregen in Vincent’s Asylum, een door de kunstenaar ontworpen paviljoen waarin Van Goghs sporen bewaard en gepresenteerd worden met bijbehorende verhalen die Van Goghs erfgoed in een nieuw bijzonder perspectief plaatsen.

Toen Vincent vertrok uit Zundert heeft hij gezworven door Nederland, Engeland, België en Frankrijk. Hij raakte ontheemd en heeft nooit meer een eigen ‘thuis’ gevonden. Daarom besloot Loek Grootjans als kunstproject een asiel voor hem te ontwerpen. Op Vincents geboortedag 30 maart was het voor het eerst voor publiek geopend tijdens het evenement Salon Van Gogh, met Cornald Maas en Axel Rüger. Daar sprak directeur van Museum De Pont Hendrik Driessen van een ‘ontroerend’ eerbetoon aan de beroemde kunstenaar uit Zundert.