donderdag 21 juni 2018, 18.45 uur
Levenswerk II – de kunstbemiddelaars van Margriet Luyten
gratis toegang voor museumbezoekers
 

In 2014 toonde Museum De Pont de videofilm Levenswerk I van kunstenaar Margriet Luyten. Zij zocht kunstenaars op in de laatste fase van hun werkzaam leven. Op donderdag 21 juni wordt in aanwezigheid van de maker eenmalig Levenswerk II getoond, dat samen met deel I een tweeluik vormt over kunst en het voortschrijden van de tijd. Dat zij begon met kunstenaars is vanzelfsprekend, maar de kunst bestaat uiteindelijk bij de gratie van ánderen. Tussen het kunstwerk en de kijker bevinden zich de 'kunstbemiddelaars’, zoals Liesbeth Brandt Corstius, Rudi Fuchs, Lily van Ginneken, Wim van Krimpen, Henk van Os, Deborah Campert Wolf, en de Vlamingen Anny De Decker en Flor Bex. Hoe gaan juist zij om met het verstrijken van de tijd, de tijdgeest, het cultuurklimaat, politieke winden en economische omstandigheden? Hoe verhoudt de vluchtigheid van deze gegevenheden zich tot het idee dat kunst universeel en voor 'eeuwig' is? Zijn zij, misschien meer dan de kunstenaars, afhankelijker van de context? Ieder van hen onderschrijft echter het universele en tijdoverschrijdende wezen van de kunst. In dat spanningsveld ligt de fascinatie van Margriet Luyten bij dit vervolgproject.

Margriet Luyten is kunstenaar, geen journalist of documentairemaker. Ook in deze tweede, poëtische film laat zij de geportretteerden reflecteren op hun werk als bemiddelaar en het verstrijken van de tijd. Meer dan bij de kunstenaars speelt het woord een belangrijke rol. Kom kijken naar wat Liesbeth Brandt Corstius, Rudi Fuchs, Lily van Ginneken, Wim van Krimpen, Henk van Os, Deborah Woolf, en de Vlamingen Anny de Decker en Flor Bex te vertellen hebben.

De avond wordt ingeleid door De Pont-directeur Hendrik Driessen en door kunstenaar Margriet Kemper, die allebei nauw betrokken waren bij de totstandkoming van de film.