Museum De Pont

Nieuwsbrief december 2016

TE ZIEN

Hester Oerlemans & René Daniëls

Remain in Light
12 november 2016 - 8 januari 2017

'Kunstenares Hester Oerlemans koos niet de eenvoudigste collega om mee samen te werken. Na een hersenbloeding communiceert René Daniëls moeizaam. Maar uit de expositie Remain in Light in De Pont blijkt dat ook nonverbale communicatie werkt.' Gerrit van den Hoven, Brabants Dagblad.

We beloofden dat de tweede acte in de nieuwe reeks samenwerkingsprojecten in de podiumzaal een spannende ontmoeting zou worden tussen schilder- en beeldhouwkunst. Dat dit gelukt is, blijkt wel uit de vele positieve reacties op de duotentoonstelling van Hester Oerlemans en René Daniëls, die zaterdag 12 november onder grote belangstelling werd geopend.

De tentoonstelling Remain in Light is nog tot 8 januari te zien

lees meer


Eylem Aladogan

The Arch of Belief
21 jan - 26 mrt 2017

Gigantisch beeld van Eylem Aladogan (bijna) klaar voor De Pont!

Heart of Steel (Fire at Will)
. Zo heet het monumentale beeld dat Eylem Aladogan (Tiel, 1975) voor haar solo-tentoonstelling in De Pont maakte. In het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Oisterwijk legt ze op dit moment de laatste hand aan het werk van keramiek en brons. Altijd een spannende tijd voor de kunstenaar. Het resultaat ziet u vanaf 21 januari in De Pont!

lees meer

Callum Innes

I'll Close My Eyes
tm 26 februari

Ze hingen aan zijn lippen tijdens het kunstenaarsgesprek met Callum Innes. Het auditorium van De Pont zat zondag 27 november vol geïnteresseerden in de Schotse kunstenaar. Hij vertelde vlotjes in een gesprek met Hendrik Driessen, de directeur van het museum, hoe zijn werk tot stand komt. De bezoekers kregen een kijkje in de keuken door de geprojecteerde foto's van zijn atelier. Vragen stond vrij en de reacties waren zeer enthousiast! Altijd een bijzondere belevenis, zo'n kunstenaarsgesprek.

De tentoonstelling I'll Close My Eyes is nog tot 26 februari te zien

lees meer

TE DOEN

donderdagavond@depont

15 december, 17.00 - 20.00 uur

Het vernieuwde De Pont café wordt hoog gewaardeerd door onze bezoekers. De ambience is geheel veranderd maar het menu is als vanouds, maar nu kun je ook heerlijk knapperige flammkuchen bestellen. De derde donderdag van de maand, als het museum tot 20.00 uur open blijft, is dé gelegenheid voor een kunstzinnig avondje uit. Vaak is er ook een extra activiteit.
Wie na 17.00 uur komt, betaalt bovendien geen entree!

De eerstvolgende donderdagavond@depont is op 15 december. 

kunstsalon@depont

15 december, 17.00 - 18.30 uur

Kijken naar Kunst van Nu: lezingen over oude motieven en hedendaagse kunst

Deel 2: Het portret door Marie José Eijkemans

In hoeverre zijn de Black Drawings van Marlene Dumas nog portretten? Marie José Eijkemans, beeldend kunstenaar en hoofd educatie van De Pont, gaat met de bezoekers op verkenningstocht langs werken van het museum om te ontdekken hoe het portret uit oude motieven terugkomt in de hedendaagse kunst.
De lezingen over Kunst van Nu vinden plaats op de derde donderdagavond van de maand, in de nieuwe salon. Door de gratis avondopenstelling van het museum kunnen de cursisten de besproken werken na de lezing meteen bekijken.
Kosten € 15,00 per avond incl. koffie/thee

Op 19 januari: Stilleven door kunsthistorica Rebecca Nelemans

lees meer

 

kunstlab@depont

17 december, 14.00 - 16.00 uur

Wie zelf wil ontdekken hoe de Schotse kunstenaar Callum Innes te werk gaat, kan zich inschrijven voor de workshop De kleuren van zwart.
Eerst worden de werken van Innes in De Pont nauw bestudeerd. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag. Ze maken zwarte verf door kleuren te mengen. Met het mengsel worden tekeningen op vloeipapier gemaakt. Vervolgens zuigen de tekeningen zich vol met water, dat de kleuren verjaagt. Graag van te voren inschrijven

Geschikt voor kinderen van 6 t/m 12 jaar

lees meer

kerstconcert@depont

26 december, 13.30 en 14.30 uur

De Pont is op Eerste Kerstdag gesloten, maar op maandag Tweede Kerstdag zijn we wel geopend en dan is er een bijzonder kerstconcert dat in ism November Music wordt georganiseerd.

Philips de Tweede van Dick Verdult wordt twee keer uitgevoerd, om 13.30 en 14.30 uur, en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

‘Dit werk heeft veel weg van een paling. Het komt tegen de stroom in aangezwommen, is te glad om aan te pakken, heeft een buigbare ruggengraat en smaakt naar meer’, aldus performancekunstenaar Dick Verdult over deze theatrale voorstelling. Daarin wordt de Spaanse koning Philips II op het matje geroepen, omdat hij zoveel werk van Jheronimus Bosch uit Brabant ontvreemdde.
Verdult wordt bijgestaan door harpiste/zangeres Ekaterina Levental (geboren in Oezbekistan) en de Argentijnse toetsenist Pedro Buschi. 

Komt dat zien en beluisteren!

lees meer

kerstvakantie in De Pont

28 december, kinderactiviteiten tussen 13.00 en 15.00 uur 

Ontdek de geheimen van De Pont door een speurtocht met opdrachten! Kun jij kleine beelden van aluminiumfolie maken die lijken op de grote beelden in het museum of versla je jouw (groot)ouders met een potje kunstmemory?
Of loop met de assistente van Professor Von Wollenburgh-De Beer uit het hoorspel door De Pont. Zijn uitvinding, de dataceptor, onderzoekt de geheimen van de kunstwerken. Het hoorspel kun je altijd met een gratis audiotour beluisteren en spelen, maar op de speciale kerstvakantiemiddag ontmoet je de assistente van de professor zelf!
Kinderen mogen altijd vrij naar binnen bij De Pont, maar voor deze activiteiten krijgt ook één (groot)ouder gratis entree. Geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Reserveren verplicht!

lees meer

kunstcadeau uit De Pont

Nog op zoek naar een goed idee voor onder de kerstboom?
De vernieuwde bookshop van De Pont biedt voortaan ook speciale edities van kunstenaars uit onze collectie aan. Wat te denken van deze warme winterse deken van Berlinde De Bruyckere?

Openingstijden tijdens de feestdagen

De Pont is op zondag Eerste Kerstdag (25 dec) en op Nieuwjaarsdag (1 jan) gesloten. Op maandag Tweede Kerstdag (26 dec) bent u tussen 11.00 en 17.00 uur van harte welkom! 

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.