Mark Wallinger

Chigwell UK 1959, woont en werkt in Londen

Labyrinth 268 (Heathrow T123)
2013
glas emaille op staalplaat, aluminium lijst
63.5 x 63.5 cm
2013.MW.06

Deze Labyrinten make deel uit van Mark Wallinger’s ambitieuze project Art on the Underground, een opdracht in het kader van de 150ste verjaardag van de Londense metro in 2013.

Geïnspireerd door de informatieborden in de Underground, waarvan er vele iconische waarde hebben gekregen en wereldwijde bekendheid, koos Wallinger het oude symbool van het labyrint als het thema voor dit werk, dat  een plaats krijgt in alle 270 stations van de Tube, zoals het netwerk vooral bekend is. Elk station krijgt zijn eigen, unieke Labyrint, blijvend geïnstalleerd op een prominente locatie. Van elk van deze werken is er door Art on the Underground een tweede exemplaar beschikbaar gesteld aan de kunstenaar. De Pont heeft er drie van aangekocht. 

Veel van Wallinger’s werk toont zijn preoccupatie met de symboliek van transport en verplaatsing, zowel letterlijk als figuurlijk, en de betekenis van drempels en grenzen. Een goed voorbeeld hiervan is zijn video werk Threshold To The Kingdom (2000) waarmee hij grote indruk maakte op de Biënnale van Venetië in 2001.