Luc Tuymans

Mortsel België 1958, woont en werkt in Antwerpen

Der diagnostische Blick IV
1992
olieverf op doek
57 x 38 cm
langdurige bruikleen 1995
1995.LB.LT.01

Dit werk maakt deel uit van een serie van in totaal tien schilderijen. Tuymans heeft deze werken gemaakt naar illustraties in een medisch handboek met de titel Der diagnostische Blick. De foto’s in dit boek laten allerlei symptomen zien aan de hand waarvan een arts een ziekte kan diagnosticeren. Het zijn de zichtbare kenmerken, de sporen van de ziekte.

Op dit schilderij neemt de extreme close-up van een gezicht het hele doek in beslag. In de gelaatstrekken en de passieve en onverschillige blik van de man zien we niet zozeer een persoonlijk portret, maar een ziektebeeld. De ogen op de foto’s in medische handboeken kijken meestal recht in de lens. Tuymans heeft dat veranderd: de ogen kijken een beetje opzij. Zo is het onmogelijk geworden om tot het wezen van de geportretteerde door te dringen. Zoals vaker in zijn werk confronteert Luc Tuymans ons met sporen en fragmenten van een verhaal dat slechts gedeeltelijk bekend wordt.

In dit verband heeft de titel Der diagnostische Blick ook nog een andere lading: het gaat om het duiden van het beeld. De blik is tevens Tuymans eigen blik én van degene die het werk met aandacht bekijkt. Ondanks alle aandachtige studie komen we in de observatie niet verder dan de oppervlakte.