Willie Doherty

Derry UK 1959, woont en werkt in Derry

Remains
2013
1-kanaals HD video installatie met Dolby audio; 15 min.
afmetingen variabel
2013.WD.02

Zoals veel van Doherty’s werk, is Remains gesitueerd in Derry, Noord-Ierland, waar een ongemakkelijke vrede nog regelmatig wordt verstoord door gewelddadige incidenten. Tegen deze achtergrond beweegt de camera door de straten van Doherty’s geboorteplaats en het omringende landschap in een opeenvolging van lange tracking shots, die worden begeleid door een voice-over. Het tempo van het werk verschuift in de loop van het verhaal van een studie van een normale situatie naar een reeks van interrupties, waarbij bedreigende en gewelddadige incidenten een inbreuk vormen op het leven van alledag.

Het werk speculeert over de oorsprong van de specifieke incidenten waarmee we worden geconfronteerd en eindigt met een reeks dramatische beelden van een brandende auto die is achtergelaten in het landschap: een beeld dat we kennen uit het verleden dat met de kracht van een hallucinatie doorbreekt in het heden.

Remains is ontstaan uit een serie werken die reflecteren op de onweerlegbare sporen van gebeurtenissen uit het verleden die niet zullen verdwijnen, steeds weer de kop opsteken en niet kunnen worden vergeten.