Dan Graham

Urbana, Illinois USA 1942, woont en werkt in New York

De Pavilions van Dan Graham, die het midden houden tussen architectuur en sculptuur, maken sinds het begin van de jaren tachtig deel uit van zijn oeuvre en worden meestal in de openlucht opgesteld. Het werk in de collectie van De Pont is een van de weinige uitzonderingen op deze regel en kan ook in de binnenruimte van het museum worden geplaatst.

Graham vervaardigt de meeste van zijn sculpturen uit industriële materialen, zoals roestvrij staal en spiegelend glas. Door hun transparante karakter voegen ze zich over het algemeen naadloos in hun omgeving. Zeer bekend is zijn Rooftop Urban Park project op het dak van de DIA Center for the Arts in New York.

In eigen land is er het werk Two Adjacent Pavilions dat op het gazon bij de entree van het Kröller-Müller museum is opgesteld. Het licht dat op het glas weerkaatst en de veranderende reflecties van mensen en dingen die zich nabij het werk bevinden bepalen het steeds wisselende karakter van deze werken. Ze ogen solide en lossen tegelijkertijd op in hun omgeving. Dit spel met de waarneming is ook in veel ander werk van Graham terug te vinden. Een van zijn meest ambitieuze projecten was het Children’s Pavilion uit 1989 waaraan hij samen met Jeff Wall gewerkt heeft.