Hans Broek

Veenendaal NL 1965, woont en werkt in New York

Hans Broek werkt al geruime tijd in de Verenigde Staten. Zijn voorstellingen van stadsgezichten of ruige, verlaten gebieden aan de Amerikaanse westkust zijn geschilderde herinneringen aan wat de kunstenaar tijdens autotochten heeft gezien. Het gaat om beeldende reconstructies, die deels realistisch zijn en deels imaginair.

Hans Broek heeft zichtbaar plezier in de schilderkunstige constructie van zo’n half fictief landschap of stadsgezicht. Het biedt hem gelegenheid verschillende stijlmiddelen te combineren. Daken, vensters en gevels geeft hij weer als felroze of caramelbruine vlakjes, kaarsrecht geschilderd met behulp van maskeertape. Het struikgewas daarentegen is geschilderd in zwierige vegen. De kruinen zijn getooid met glinsterende, zilverwitte puntjes, daaronder tekenen zich ranke stammetjes af. Zo ontstaat een decoratief dessin van waaiervormige vlakken, elegante arabesken en stippeltjes, dat geraffineerd verweven is met de structuur van geometrische vlakken.

Eigen aan de schilderijen van Hans Broek zijn niet alleen de sobere figuratie en de technische beheersing, maar ook de licht enigmatische aanwezigheid van plaatsen en objecten die niettemin helder en concreet zijn weergegeven. Hierin toont Broek zich een geestverwant van Edward Hopper, wiens verlaten tankstations of eenzame vuurtorens een soortgelijke unheimliche verstilling uitdrukken.