Michael de Kok

Podiumzaal

10 nov 2018 - 20 jan 2019

De Tilburgse kunstenaar Michaël de Kok (Hilvarenbeek, 1958) is bekender in België dan in Nederland. Hoe dat komt? "Ik heb altijd gekeken al naar het zuiden", zegt De Kok in zijn atelier in Carré in Tilburg. "Mijn moeder en mijn vader Fons, die ook kunstschilder was, hebben beiden gestudeerd aan het Hogere Instituut voor de Schilderkunst in Antwerpen. Hun vrienden waren vooral Belgen, ik ben opgegroeid met het werk van Vlamingen als Rik Wouters, Gustaaf Desmet en Permeke." 

Hij studeerde midden jaren 80 aan de Rijksacademie in Amsterdam, maar vond daar weinig aansluiting. "Voor de schilderkunst werd vooral gekeken naar het expressionisme in Duitsland. Daar had ik wat minder mee." De Kok ging vooral zijn eigen gang. Werkend vanuit een Europese traditie bekwaamde hij zich in fraaie, sfeervolle landschappen, geschilderd vanuit zijn herinnering. In galerie Roberto Polo in Brussel zijn de nieuwe schilderijen van De Kok te zien. Dat is voor de liefhebbers van zijn werk wel even slikken. Weg zijn de horizontale lijnen, de gloedvolle landschappen met taferelen van benzinestations, beekjes en bergen. 

De Kok keert zich met zijn nieuwe werk terug naar de essentie van kleur en licht. De horizonten zijn vervangen door verticale kleurvlakken, naast elkaar gezet als tweeluiken. Na zijn vorige, goed ontvangen expositie nu bijna drie jaar geleden bij Roberto Polo, was De Kok toch niet tevreden. "Ik had nog wel honderd schilderijen zo kunnen maken, maar wilde ik dat? Ik kreeg sterk het gevoel dat er wat anders moest komen en ik merkte dat ik wat te veel bleef hangen in mijn comfortzone." Wat volgde was een periode van wroeten en uitproberen. Hij doorbrak de horizontale lijn in zijn werk. "Ik hoefde mijn werk niet langer meer op te hangen aan een voorstelling. Dat was voor mij een geweldige bevrijding", zegt De Kok.

Gerrit van den Hoven in het Brabants Dagblad, 22 februari 2017