Museum De Pont

Nieuwsbrief november 2016

TE ZIEN

Hester Oerlemans & René Daniëls

Remain in Light
12 november 2016 - 8 januari 2017

De tweede acte in de nieuwe reeks samenwerkingsprojecten in de podiumzaal wordt een spannende ontmoeting tussen schilder- en beeldhouwkunst. 

Hester Oerlemans (Schijndel, 1961) laat geen medium ongebruikt om haar visie op de wereld kenbaar te maken. Grootschalige installaties in de openbare ruimte of kleurige tekeningen – al haar werken hebben iets lichts en terloops, met vaak ook een kritische ondertoon.

Sinds haar academietijd koestert zij een grote bewondering voor de manier waarop René Daniëls (Eindhoven, 1950) figuren en objecten in dunne, transparante lagen kleurige verf, bijna als een aquarel, trefzeker op het doek zet. Maar zij voelt zich vooral verwant met de manier waarop taal en beeld bij hem verwikkeld zijn in een intrigerend, poëtisch spel vol dubbele bodems. Terwijl René Daniëls vooral bekendheid als schilder geniet staan in deze tentoonstelling juist zijn objecten centraal. Hester Oerlemans laat daarentegen voor het eerst in meer dan tien jaar naast tekeningen en objecten ook recente schilderijen zien.

Je bent van harte welkom bij de opening op 12 november, van 15.00 tot 17.00 uur. 

lees meer

Callum Innes

I'll Close My Eyes
tm 26 februari 2017

Het eerste overzicht in Nederland van het werk van deze Schotse schilder!

'Wie de schilderijen van Callum Innes wil begrijpen, moet zoeken naar de oneffenheden. Op zijn schilderijen zien we vaak perfecte geometrische vormen, zo lijkt het. Pas als je nauwkeurig de randen van die kleurvlakken afspeurt, zie de rafelranden, de oneffenheden en daarmee ook de sleutel tot de ontstaansgeschiedenis van de doeken.' 
Joke de Wolf, See All This

lees meer

LET OP: op zondag 27 november is er om 15.30 uur een gesprek met Callum Innes in het auditorium. Het aantal plaatsen is beperkt, dus aanmelden is gewenst. Meer info verderop in deze nieuwsbrief.

David Claerbout

FUTURE

tm 29 januari

De openingstentoonstelling van David Claerbout in onze nieuwe vleugel trekt veel bekijks. Voor het eerst worden zijn monumentale videowerken getoond in nauwe samenhang met zijn tekeningen. Claerbout is een begenadigd tekenaar die zijn hi-tech videos nog steeds op papier voorbereidt. 

De recent verschenen catalogus Drawings and Studies ontlokte Claerbout de opmerking dat het wel eens tijd werd om zijn 'recepten en keukengeheimen' prijs te geven.

lees meer

TE DOEN

donderdagavond@depont

17 november, 17.00 - 20.00 uur

Lekker 's avonds naar het museum? Dat kan! Iedere derde donderdag van de maand blijft De Pont tot 20.00 uur open. Wie na 17.00 uur komt, betaalt bovendien geen entree! Er is op die avonden vaak ook iets bijzonders te doen (zie hierna).

De eerstvolgende donderdagavond@depont is op 17 november. 

kunstsalon@depont.nl

17 november, 17.00 - 18.30 uur

Kijken naar Kunst van Nu - zesdelige cursus over oude motieven en hedendaagse kunst

Wat heeft deze muurschildering van Robert Zandvliet gemeen met een landschap van Vincent van Gogh? Welke rol speelt het landschap nog in eigentijdse kunst? Het zijn voorbeelden van vragen die kunsthistoricus Rebecca Nelemans deze avond aan de orde stelt om te verkennen hoe oude motieven terugkomen in de hedendaagse kunst.

De lezingen over Kunst van Nu vinden plaats op de derde donderdagavond van de maand, in de nieuwe salon. Door de gratis avondopenstelling van het museum kunnen de cursisten de besproken werken na de lezing meteen bekijken.

Kosten € 15,00 per avond incl. koffie/thee. De hele cyclus van zes avonden kost € 75,00. De volgende lezing is op 15 december: Het Portret door Marie José Eijkemans

lees meer 

zondagconcert@depont

27 november, 13.30 en 14.30 uur

Rogier Telderman wordt beschouwd als een van onze meest getalenteerde jazz artiesten. Hij laat zich inspireren door de lyrische, melodieuze jazzstijl, maar ook door de minimal music, postrock, filmmuziek en klassiek. Van November Music 2016 kreeg hij dit jaar een compositieopdracht en stelde hij een ensemble samen met een bijzondere blazerssectie: Rogier Telderman (piano, effecten & composities), Alex Simu, (klarinetten & effecten), Mark Alban Lotz (fluiten & effecten) en Efe Erdem (trombone & effecten). 

Beide optredens met dit ensemble in De Pont (om 13:30 en om 14:30) zijn gratis toegankelijk voor museumbezoekers!

lees meer

Kunstenaarsgesprek met Callum Innes

zondag 27 november, 15.30 uur

Hoe gaat de Schotse kunstenaar Callum Innes te werk? Voelt hij zich thuis bij het begrip unpainting, zoals zijn techniek wel eens wordt omschreven? In het gesprek dat Hendrik Driessen, directeur van De Pont, met Innes zal voeren komt diens werkwijze uitgebreid aan bod. Maar ook hoort u over de atelierbezoeken waarbij het idee ontstond een aantal muurschilderingen in De Pont te realiseren. Vergeet niet te reserveren!

lees meer

Liefhebbers van Bill Viola doen er goed aan om binnenkort nog eens te komen kijken naar The Greeting. Begin volgend jaar verhuist het werk ruim een half jaar naar het Catharijnenconvent in Utrecht voor een thematentoonstelling over Maria

lees meer

De Pont op locatie

Hermes Trismegistos - Sigmar Polke

Na een maandenlang verblijf in Venetië, voor een grote retrospectieve in Palazzo Grassi, is dit bijzondere vierluik van Sigmar Polke vanaf eind november weer te bewonderen in De Pont. 

Hermes Trismegistos I-IV (1995) is opgedragen aan de mythische figuur die als de grondlegger van de alchemie en de uitvinder van de hiërogliefen wordt beschouwd. Enkele hermetisch-filosofische geschriften, ontdekt in 1460 en bekend geworden als de 'Tabletten', zijn aan Trismegistos toegeschreven. Polke baseerde zijn beelden op de mozaïekvloer in de kathedraal van Siena in Italië. 

lees meer

Vierluik van Polke is terug

Na een maandenlang verblijf in Venetië, zijn de vier grote werken van Duitse Sigmar Polke eind november weer te bewonderen in De Pont. 

Het vierluik Hermes Trismegistos I-IV (1995) is opgedragen aan de mythische figuur die als de grondlegger van de alchemie en de uitvinder van de hiërogliefen wordt beschouwd. Enkele hermetisch-filosofische geschriften, ontdekt in 1460 en bekend geworden als de ‘Tabletten’, zijn aan Trismegistos toegeschreven. Polke baseerde zijn beelden op de mozaïekvloer in de kathedraal van Siena in Italië. We zijn blij dat het vierdelige werk weer thuis komt in De Pont!

lees meer

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.