Museum De Pont

Nieuwsbrief maart 2017


Maak ook kans op een unieke kunsteditie van De Pont!

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het museum biedt De Pont zijn bezoekers de mogelijkheid een bijzonder kunstwerk aan te schaffen voor een zeer schappelijke prijs. Vijf kunstenaars, vertegenwoordigd in de vaste collectie van het museum, maken exclusief voor deze feestelijke gelegenheid een editie in een oplage van 25 exemplaren. In de maanden februari tot en met juni wordt steeds een van deze edities aangeboden. Elk werk is door ons ingelijst (50 cm hoog, 40 cm breed) en kost € 500,00.

Voor de editie van Toon Verhoef schreven zich vorige maand ruim 60 liefhebbers in. Lambert Elshout haalde als eerste zijn editie@depont op: "Ik vind het fantastisch dat wij, als trouwe bezoekers, nu de mogelijkheid krijgen om een werk te kunnen kopen dat speciaal voor De Pont is gemaakt, door kunstenaars die ook echt bij het museum horen. Ik ben er erg blij mee en kijk uit naar de volgende edities".

Deze maand presenteren we u de editie van Charlotte Dumas! 

Charlotte Dumas Momiji, Onuma, Hokkaido 2015 

Vanaf nu kunt u zich inschrijven via dit mailadres als u voor deze editie in aanmerking wilt komen. Let op: bij meer dan 25 inschrijvingen wordt er geloot!

Bent u bij de gelukkigen, dan kunt u uw aankoop vanaf 25 maart (maar binnen een maand!) tijdens openingsuren bij De Pont ophalen. U kunt ter plekke betalen. Werken die niet op tijd worden opgehaald gaan naar de eerstvolgende geïnteresseerde op de intekenlijst. Per persoon kan één werk van Charlotte Dumas verworven worden. 

Vanaf de 25ste van de maand wordt in De Salon van het museumcafé en op onze website een video vertoond over het ontstaansproces. Vanaf die dag liggen de werken ingelijst en ingepakt klaar in het museum om - na telefonische afspraak - te worden opgehaald door de 25 kunstliefhebbers die zo een blijvende herinnering aan De Pont mee naar huis mogen nemen!

TE ZIEN

Fiona Tan

Ascent
tm 11 juni

"Ascent betekent beklimming maar ook opkomst, verloop en vooruitgang. In de nieuwbouw van Museum De Pont, waar Ascent na een presentatie in Japan en vertoning op een aantal filmfestivals (in een andere montage) nu te zien is, leidt een richel met foto's langs de muren naar de filmzaal. Daar komen de beelden in beweging in wat Tan noemt een 'fotofilm': op het scherm vliegen de foto's voorbij als in een carrousel met de berg Fuji als onbewogen middelpunt. In korte scènes zijn het steeds de kleuren in de lucht boven de berg die veranderen en is het het leven aan de voet van de berg dat per foto verschilt, de mensen, de koeien, de fabrieken, bruggen en huizen. Eigenlijk is de berg het enige wat de foto's met elkaar gemeen hebben. En de enige foto's waarop hij niet te zien is, spelen zich af op zijn vulkanische huid: hoe dichter een fotograaf de berg nadert, hoe verder de iconische vorm oplost. Tijdens de beklimming resteert niets dan ruwe hellingen van donkere aarde." De Groene Amsterdammer lees meer

Eylem Aladogan

The Arch of Belief
21 jan - 26 mrt 2017

"In 2011 zag ze in het Yosemite Park in Californië een rotswand met een diepe kloof. Het leek ‘alsof de hand van God er met een reusachtige hakbijl in had gehakt’. Geïnspireerd door Yosemite en door IJslandse rotsformaties maakte ze een beeld van keramiek en brons dat in De Pont wordt opgesteld, met rondom 'found footage' die het twee meter hoge beeld een extra lading moet geven… Moet goed gaan, want Eylem Aladogan is een held die doorpeutert in wat we gewend zijn om lui als de werkelijkheid aan te nemen''. Vrij Nederland lees meer

Callum Innes

Untitled Nr. 3, 5, 6 & 7
recente aanwinsten

De tentoonstelling I'll Close my Eyes van de Schotse kunstenaar Callum Innes is helaas weer afgelopen. Maar tot en met Tweede Paasdag (17 april) kunt u nog een aantal van zijn muurschilderingen bij ons zien, samen met enkele langdurige bruiklenen en werken uit onze collectie. Daaraan zijn nu ook deze vier werken toegevoegd. lees meer 

TE DOEN

Nieuwe Huh?

vanaf 25 maart verkrijgbaar

Huh? nr.8 

De Pont geeft regelmatig een glossy tijdschrift uit gemaakt vóór jongeren, dóór jongeren. Zij bespreken en benaderen onze collectie aan de hand van thema's die aansluiten bij de eindexamenthema’s van het voortgezet onderwijs. Dit jaar is dat Voorbeeldig, Maatwerk en Dromen. Ze doen dat via interviews, blogs, foto’s en zaalvragen. Het tijdschrift komt op 25 maart uit en is te koop in onze bookshop voor 2 euro. Voor het onderwijs kosten ze, in combinatie met een een rondleiding, slechts 1 euro! Voorgaande nummers zijn hier digitaal in te zien.

 

donderdagavond@depont

elke donderdag open tot 20.00 uur - vanaf 17.00 uur gratis!

Wij zijn voortaan elke donderdagavond tot 20.00 uur geopend. En op iedere derde donderdag van de maand kunt u dan een lezing bijwonen (kosten € 15,00 per avond inclusief koffie/thee).

16 maart, 17.00-18.30 uur
Kijken naar Kunst van Nu - over oude motieven en hedendaagse kunst
Serie van zes lezingen, deel 5: Taal en Beeld door Rebecca Nelemans

Wat hebben kunstenaars als Bill Viola en Jeff Wall met het traditionele stilleven? Hoe verandert het mensbeeld in de kunst door de eeuwen heen? Welke rol speelt het landschap nog in eigentijdse kunst? Wat hebben eigentijdse ‘in situ’ werken gemeen met de beschildering van de Sixtijnse kapel door Michelangelo? In hoeverre zijn de Black Drawings van Marlene Dumas nog portretten? Het zijn voorbeelden van vragen die kunsthistoricus Rebecca Nelemans en Marie José Eijkemans, beeldend kunstenaar en hoofd educatie van De Pont, aan de orde stellen om te verkennen hoe oude motieven terugkomen in de hedendaagse kunst. lees meer

muziek@depont

Seldom Sene, zondag 26 maart 13.30 & 14.30 uur

Tien muzikale miniaturen voor zesentwintig verschillende blokfluiten. Het Amsterdamse blokfluitkwintet Seldom Sene wacht in De Pont een ware krachtmeting. Componiste Aspasia Nasopoulou schreef een nieuwe compositie Ten Dipoles voor het gerenommeerde blokfluitkwintet. Zij baseerde zich daarbij op de voor-Aristotelische theorie van ‘dipolen’ die als basisprincipes van alle elementen gelden. Een tuin van bewegende en trillende automaten vormt het decor waarin het kwintet moet laveren tussen allerlei dipolen als goed/slecht, gewoon/vreemd, vrouwelijk/mannelijk, stilstand/beweging, licht/duister en vierkant/rechthoekig.

De concerten in De Pont zijn gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

DeStijl@depont

zondag 9 april

In de nationale museumweek lanceren we op zondag 9 april het themajaar DeStijl@DePont. Op die zondag zijn er diverse activiteiten in het museum. Zo is er een dansvoorstelling en een tafelgesprek met Wies van Moorsel, het nichtje van Nelly van Doesburg.

In het museum kunt u het hele jaar zelf de kunstwerken ontdekken die zonder De Stijl niet hadden bestaan of er zeker anders hadden uitgezien. Daarvoor kunt u gebruik maken van de gratis gids Waar zouden we zijn zonder Mondriaan? 
 

International Reputation Awards

In het Rijksmuseum werden de jaarlijkse Reputation Awards uitgereikt door de Nederlandse tak van deze internationale organisatie. Het Rijks won in de categorie Musea (waarvoor onze welgemeende felicitaties),maar wat een opsteker voor ons om te zien dat we tot 3x toe genoemd worden, met een eerste plaats in de rubriek 'innovatie'!

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.