Museum De Pont

Nieuwsbrief juli 2016

TE ZIEN

Joep van Lieshout

SlaveCity
tm 2 oktober

"Ecofascist, cynicus, mensenhater en concentratiekampbeul - Van Lieshout is het allemaal al eens genoemd. Maar die etiketten miskennen wat Van Lieshout bovenal is: kunstenaar. Hij trekt maatschappelijke trends - de neiging om alles en iedereen in cijfers te definiëren, het rendementsdenken - door tot hun uiterste, nachtmerrieachtige consequentie. En die serveert hij ons op een recht voor z'n raapse manier." Edo Dijksterhuis in het Parool

Met zijn verontrustende installatie SlaveCity zoekt Joep van Lieshout grenzen op – tussen goed en kwaad, leven en dood, mens en machine. De tentoonstelling is onderdeel van de Bosch Grand Tour: Jheronimus Bosch vormt 500 jaar na zijn sterfdag nog steeds een bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars.

 

lees meer

Creyghton & Van Duijnhoven

Hindenburgline Project
tm 21 aug 2016

"De fotografie is heel sterk: de natuur heeft schijnbaar het frontgebied heroverd op de oorlogsmachine, maar onzichtbaar houdt het landschap iets vast. Je ziet wat je niet ziet." Sander Pleij in Vrij Nederland 

lees meer

Loek Grootjans

Vincent’s Asylum
tm 17 juli 2016

Er zijn sporen van Vincent van Gogh in De Pont te zien! Loek Grootjans heeft er zijn Vincent's Asylum ingericht, een paviljoen waarin door hem verzamelde sporen van de beroemde schilder worden tentoongesteld. 

lees meer

TE DOEN

Ogen op Steeltjes

een lezingencyclus in de zomer
gratis toegang voor museumbezoekers

zondag 10 juli, 11.30-12.30 uur
Paul Moggré over bijzondere animatiefilmpjes van AKV St. Joost
lees meer

 

zondag 17 juli, 11.30-12.30 uur
Loek Grootjans over Vincent's Asylum (nog tm zondag 17 juli te zien)
lees meer

 

zondag 31 juli, 11.30-12.30 uur
L.J.A.D. Creighton over zijn Hindenburgline Project
lees meer

 

WERK AAN DE WINKEL

Er worden momenteel allerlei werkzaamheden uitgevoerd in het museum (in de de hierboven in grijs aangegeven gebieden), zoals de herinrichting van de entree, bookshop en bibliotheek. Het meest in het oog springend is vooralsnog het prachtige nieuwe museumcafé, maar straks komt daar ook nog de Nieuwe Vleugel bij. Deze 600 m2 grote en bijna 5 meter hoge expositieruimte zal in hoofdzaak gebruikt gaan worden voor het tentoonstellen van tekeningen, fotografie, film en video. De uitbreiding omvat verder nog technische ruimtes en een nieuw depot.

Niet alles van de nieuwbouw (ontworpen door BenthemCrouwel Architekten) is al helemaal ingericht.
Zo komt er nog nieuw meubilair in de lounge met de open haard, maar het museumcafé is weer 'in full swing' en ook de tuin is grotendeels toegankelijk.

De Nieuwe Vleugel wordt op zaterdag 3 september feestelijk in gebruik genomen met de opening van de tentoonstelling TOEKOMST van de Belgische kunstenaar David Claerbout. U bent daarbij van harte welkom!

POLKE IN VENETIË

De Pont leent regelmatig kunstwerken uit voor tentoonstellingen elders. Zo waren vorig jaar The First People en Black Drawings van Marlene Dumas lange tijd op reis door Europa. Na het Stedelijk was deze retrospectieve ook te zien in Tate Modern in Londen en de Beyeler Stiftung in Riehen (bij Basel). Sigmar Polke's Hermes Trismegistus, een van de sleutelwerken in onze collectie, is al weer een paar maanden uitgeleend voor de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk in Italië. Het hangt nu in de erezaal van het Palazzo Grassi in Venetië, waar het nog tm 6 november te zien is.

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.