Museum De Pont

Nieuwsbrief januari 2017

Jubileum!

25 jaar geleden opende De Pont zijn deuren. Dat vieren we in 2017 uitgebreid!

zaterdag 12 september 1992: Commissaris van de Koningin Frank Houben en voorzitter Jos de Pont openen het museum (via de achterdeur!)

Pas in september is het dus een officieel jubileum, maar in aanloop daarnaartoe zijn er reeds tal van bijzondere momenten en activiteiten. Het omzien naar de afgelopen 25 jaar betekent bovenal een WeerZien met de kunstenaars met wie De Pont hechte relaties heeft opgebouwd. Die verbondenheid met de makers is voor ons van onschatbare waarde. Het jubileum vieren we dan ook samen met hen en natuurlijk met onze bezoekers.

We vroegen vijf kunstenaars, vertegenwoordigd in onze collectie, om in 2017 exclusief voor De Pont een editie te maken in een oplage van 25 exemplaren. Het zijn Toon Verhoef, Charlotte Dumas, Marc Mulders, Marien Schouten en Reinoud van Vught. De schilders onder hen hebben er zelfs voor gekozen om een serie van 25 unieke kunstwerken te maken!
Vanaf februari tot en met juni zal op de 25e van de maand zal steeds een editie van een kunstenaar gepresenteerd worden. Elke editie zal te koop zijn voor € 500. Zo kunnen onze bezoekers deelgenoot worden van het feest en een stukje van De Pont in huis halen. In de nieuwsbrief van februari wordt bekend gemaakt hoe u deze edities kunt aanschaffen.

TE ZIEN

David Claerbout

Future
tm 29 jan 2017

De veelbezochte en geprezen tentoonstelling van David Claerbout loopt deze maand ten einde. Kom dus snel (nog) een keertje kijken!
Toch hoeven we niet alles na 29 januari te missen, want De Pont heeft verschillende tekeningen aangekocht én de videowerken KING en Olympia die ongetwijfeld nog regelmatig getoond gaan worden. lees meer

Callum Innes

I'll Close My Eyes
tm 26 februari

"Het werk van Callum Innes is het soort kunst dat je bij voorkeur in een grote hoeveelheid moet zien, en dat kan in De Pont. De expositie combineert zijn vroege oliepapiertekeningen uit de jaren tachtig met aquarellen uit de jaren negentig. Die zijn een ode aan kleur, één vlak of twee die in elkaar verlopen. Hiertussen hangen recenter schilderijen, onder meer met indigo. Composities van twee, drie, hooguit vijf vlakken zijn het. Misschien hebben ze een bepaalde spiritualiteit, misschien ook niet. Het is maar verf natuurlijk." Sandra Smets in NRC Handelsblad geeft de tentoonstelling vier van de vijf bolletjes. lees meer

Eylem Aladogan

The Arch of Belief
21 jan - 26 mrt 2017

Nog voor haar tentoonstelling in De Pont van start is gegaan krijgt Eylem Aladogan al veel media aandacht. Iedereen is benieuwd naar het gigantische beeld dat de kunstenaar de afgelopen maanden in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk maakte. Kom zaterdag 21 januari tussen 15 en 17 uur naar de opening en bekijk het als een van de eersten! lees meer

TE DOEN

Mondriaan tot Dutch Design

Gedurende heel 2017

100 jaar geleden werd het tijdschrift De Stijl opgericht door Theo van Doesburg. De kunststroming die er uit voortvloeide had als belangrijke leden Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. In het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design staat De Pont stil bij de werken uit de vaste collectie die zonder De Stijl niet hadden bestaan of er zeker anders uit hadden gezien. Veel van de hedendaagse kunst uit de collectie van De Pont zijn schatplichtig aan de destijds vernieuwende en internationaal geroemde kunststroming.

Waar zouden we zijn zonder Mondriaan?
Ontdek het zelf in De Pont en loop zelf door het museum met een speciale, gratis brochure of laat je leiden door een van onze kundige rondleiders.

Point-to-Line

19 januari, vanaf 14.00 uur

Componist, geluidskunstenaar en musicus Robert van Heumen maakt gebruik van zowel akoestische instrumenten als de computer. Geïnspireerd door het kunstwerk Macroworld: One Hours3 and Canned van Angela Bulloch (nu te zien in De Pont) werkt hij momenteel aan de audiovisuele installatie/compositie Point-to-Line.
Het Fonds Podiumkunsten heeft hem hiervoor een werkbeurs toegekend. Binnen dit werkproces hoopt Van Heumen vragen te kunnen beantwoorden zoals: moet de installatie/compositie strikt conceptueel uitgewerkt worden (zoals Macroworld) of zijn afwijkingen van het concept toegestaan om het werk 'aangenamer' te maken? Komt dat zien en beluisteren! lees meer

kunstsalon@depont

19 januari, 17.00 - 18.30 uur

Kijken naar Kunst van Nu: lezingen over oude motieven en hedendaagse kunst

Deel 3: Stilleven door Rebecca Nelemans
Wat hebben kunstenaars als Bill Viola en Jeff Wall met het traditionele stilleven? Kunsthistorica Rebecca Nelemans gaat met de bezoekers op verkenningstocht langs werken van het museum om te ontdekken hoe het stilleven uit oude werken terugkomt in de hedendaagse kunst.
De lezingen over Kunst van Nu vinden plaats op de derde donderdagavond van de maand, in de nieuwe salon. Door de gratis avondopenstelling van het museum kunnen de cursisten de besproken werken na de lezing meteen bekijken.
Kosten € 15,00 per avond incl. koffie/thee lees meer

 

donderdagavond@depont

19 januari, 17.00 - 20.00 uur

Ook in 2017 blijft De Pont op de traditionele derde donderdag van de maand tot 20.00 uur geopend. Na 17.00 uur betaal je geen entree meer. 
De eerstvolgende donderdagavond@depont is op 19 januari. 

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.