Museum De Pont

Nieuwsbrief februari 2017

DePont@25

25 jaar geleden openden wij onze deuren. Dat vieren we in 2017 uitgebreid!

klik op de foto voor een animatie, gemaakt door Paul Moggré van AKV|St. Joost

Maak kans op een unieke kunsteditie van De Pont!
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het museum biedt De Pont zijn bezoekers de mogelijkheid een bijzonder kunstwerk aan te schaffen voor een zeer schappelijke prijs. Vijf kunstenaars, vertegenwoordigd in de vaste collectie van het museum, maken exclusief voor deze feestelijke gelegenheid een editie in een oplage van 25 exemplaren. In de maanden februari tot en met juni wordt steeds een van deze edities aangeboden. Elk werk is door ons ingelijst (50 cm hoog, 40 cm breed) en kost € 500,00. 

Deze maand presenteren we u de editie van Toon Verhoef

Voor zijn multiple paste Toon Verhoef 25 keer dezelfde werkwijze toe, met hetzelfde sjabloon, maar telkens met een uniek resultaat.

Vanaf nu kunt u zich inschrijven via dit mailadres als u voor deze editie in aanmerking wilt komen. Let op: bij meer dan 25 inschrijvingen wordt er geloot!
Bent u bij de gelukkigen, dan kunt u uw aankoop vanaf 25 februari (maar binnen een maand!) tijdens openingsuren bij De Pont ophalen. U kunt dan ter plekke betalen. Werken die niet op tijd worden opgehaald gaan naar de eerstvolgende geïnteresseerde op de intekenlijst. Per persoon kan één werk van Toon Verhoef verworven worden. 

Op de 25ste van de maand komt de editie ook in De Salon van het nieuwe museumcafé te hangen, waar ook een video wordt vertoond van het maakproces. Vanaf die dag liggen de werken ingelijst en ingepakt klaar in het museum om te worden opgehaald door de 25 kunstliefhebbers die zo een blijvende herinnering aan De Pont mee naar huis mogen nemen!

TE ZIEN

Fiona Tan

Ascent
vanaf 11 fe
bruari

De internationaal bekroonde kunstenaar Fiona Tan (Indonesia, 1966) is een goede bekende van museum De Pont, waar ze in 2003 haar eerste grote tentoonstelling in Nederland kreeg en ook ruim vertegenwoordigd is in de collectie. Voor haar tweede tentoonstelling in Tilburg wordt de onlangs geopende nieuwe vleugel van het museum omgetoverd tot een heuse bioscoopzaal.
Hier is de lange film Ascent te zien, die Tan samenstelde als een montage van meer dan 4000 foto’s van de berg Fuji die werden aangeleverd door het publiek of geselecteerd uit de collectie van het Japanse Izu Photo Museum. Geen berg is zo vaak gefotografeerd als de Fuji: van alle kanten, van dichtbij, van veraf en van boven, op elk moment van de dag en in elk jaargetijde. Vereerd als een god en ingezet als symbool van Japan als natiestaat heeft de vulkaan mythische betekenis. Mount Fuji is icoon én cliché, zoiets als molens en klompen voor Nederland.
lees meer

Eylem Aladogan

The Arch of Belief
21 jan - 26 mrt 2017

"In 2011 zag ze in het Yosemite Park in Californië een rotswand met een diepe kloof. Het leek ‘alsof de hand van God er met een reusachtige hakbijl in had gehakt’. Geïnspireerd door Yosemite en door IJslandse rotsformaties maakte ze een beeld van keramiek en brons dat in De Pont wordt opgesteld, met rondom 'found footage' die het twee meter hoge beeld een extra lading moet geven… Moet goed gaan, want Eylem Aladogan is een held die doorpeutert in wat we gewend zijn om lui als de werkelijkheid aan te nemen''. Vrij Nederland lees meer

Callum Innes

I'll Close My Eyes
tm 26 februari

"Het dichte vlak oranje is compact geschilderd met gelijkmatige horizontale streken van de kwast. De kleur heeft een gewicht zodat het vlak ook iets weg heeft van een blok - te meer daar het grijs, daaronder, verticaal is geschilderd met sterk verdunde olieverf en neerwaarts lijkt te zakken. Het grijs beeft meer.
Om naar zo'n werk te kijken is aandacht en vooral geduld nodig. Te begrijpen is er niets. Het bewegen van verf en kleur, heen en weer, op een vlak kun je gewoon zien. Dat zien is waarom het gaat''. Rudi Fuchs over Callum Innes in De Groene Amsterdammer. lees meer

TE DOEN

deStijl@depont

Gedurende heel 2017

100 jaar geleden werd het tijdschrift De Stijl opgericht door Theo van Doesburg. De kunststroming die er uit voortvloeide had als belangrijke leden Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. In het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design staat De Pont stil bij de werken uit de vaste collectie die zonder De Stijl niet hadden bestaan of er zeker anders uit hadden gezien. Veel van de hedendaagse kunst uit de collectie van De Pont zijn schatplichtig aan de destijds vernieuwende en internationaal geroemde kunststroming.

Waar zouden we zijn zonder Mondriaan?
Ontdek het zelf in De Pont en loop zelf door het museum met een speciale, gratis brochure of laat je leiden door een van onze kundige rondleiders.
lees meer

Kunstlab@depont

4 februari, van 14.00 tot 16.00 uur

Vanaf zaterdag 4 februari start Kunstlab weer een reeks workshops voor scheppers en ontdekkers van 6 tm 12 jaar. Iedere eerste zaterdag van de maand vinden de kinderworkshops plaats van 14 tot 16.00 uur.
Marika Taborsky van Kunstlab: ,,Kinderen zijn heel onbevangen en kijken met een open blik naar kunst. Het is heel leuk om te merken hoe hun fantasie wordt geprikkeld als ze samen naar kunst kijken en erover praten. En daarna gaan ze natuurlijk zelf aan de slag in het atelier. Samen of alleen werken aan een kunstwerk dat aansluit op wat we hebben onderzocht.”
Voor meer informatie en het actuele programma, ga naar onze website of bekijk de Facebookpagina

kunstsalon@depont

16 februari, 17.00 - 18.30 uur

Kijken naar Kunst van Nu: lezingen over oude motieven en hedendaagse kunst

Deel 4: Het Mensbeeld door Marie José Eijkemans
Hoe verandert het mensbeeld in de kunst door de eeuwen heen? Marie José Eijkemans, beeldend kunstenaar en hoofd educatie van De Pont gaat met de deelnemers op verkenningstocht langs werken van het museum om te ontdekken hoe het mensbeeld in de kunst veranderde.
De lezingen over Kunst van Nu vinden plaats op de derde donderdagavond van de maand, in de nieuwe salon. Door de gratis avondopenstelling van het museum kunnen de cursisten de besproken werken na de lezing meteen bekijken.
Kosten € 15,00 per avond incl. koffie/thee
lees meer

 

donderdagavond@depont

16 februari, 17.00 - 20.00 uur
Na 17.00 uur betaal je geen entree meer!

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.