Museum De Pont

Nieuwsbrief april 2017

TE ZIEN

Doorenweerd & Doorenweerd

The Holy Spirit
8 apr - 2 juli 2017

Opnieuw een bijzonder samenwerkingsproject van twee kunstenaars in de podiumzaal. Jeroen Doorenweerd (Terneuzen, 1962) is een oude bekende van het museum. In 1993 realiseerde hij het allereerste project in de toen nog behoorlijk kale tuin van De Pont. Zijn toen vijfjarige zoon Mischa (Tilburg, 1988) speelde op de loopplanken, trappen en uitkijkposten die hij in de tuin geplaatst had. Hij heeft zich in korte tijd bewezen als een kunstenaar met een eigenzinnige kijk op de wereld die hij voor anderen vorm geeft in beelden en installaties. Nu exposeren vader en zoon samen in de podiumzaal, als gelijkwaardige kunstenaars. lees meer

Fiona Banner

Runway (AW17)
29 apr - 27 aug 2017

In het werk van de Britse kunstenaar Fiona Banner, die in 2002 genomineerd was voor de prestigieuze Turner Prize, spelen tegenstellingen een belangrijke rol. Het gaat daarbij om de verhouding tussen woord en beeld, mens en machine en tussen de fysieke en de virtuele wereld. Haar werk bestaat uit sculptuur, tekeningen, video-installaties, performances, affiches en boeken. Laat je verrassen door de tentoonstelling Runway (AW17), Banners eerste grote presentatie in Nederland. lees meer 

Fiona Tan

Ascent
tm 11 juni

"Fiona Tan is er in geslaagd over de meest gefotografeerde en gefilmde berg ter wereld, Mount Fuji, een originele film te maken. Ze maakt mooi gebruikt van honderden bestaande beelden, vol van clichés. (...) Die montage van vakantiekiekjes, ansichtkaarten en professionele fotografie is een monument op zich geworden. Vooral door dit: dat Tan ondanks of juist door die gemêleerde hoeveelheid foto's de onverzettelijkheid van de Fuji-berg heeft bevestigd. Met of zonder kitscherige bloesem, in de felle zon, tegen een rood-oranje avondlucht, in de mist, spiegelend in het water - de berg die als een platoon idee is: onder alle wisselende omstandigheden en in alle mogelijke uiterlijke verschijningen toch steeds dezelfde Toverberg." **** de Volkskrant lees meer

DePont@25

Maak ook kans op een unieke kunsteditie van De Pont!

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het museum biedt De Pont zijn bezoekers de mogelijkheid een bijzonder kunstwerk aan te schaffen voor een zeer schappelijke prijs. Vijf kunstenaars, vertegenwoordigd in de vaste collectie van het museum, maken exclusief voor deze feestelijke gelegenheid een editie in een oplage van 25 exemplaren. In de maanden februari tot en met juni wordt steeds een van deze edities aangeboden. Elk werk is door ons ingelijst (50 cm hoog, 40 cm breed) en kost € 500,00.
De vorige edities van Toon Verhoef en Charlotte Dumas waren een groot succes en zijn uitverkocht. Deze maand presenteren we u de editie van Marc Mulders

Marc Mulders maakte voor deze editie 25 unieke aquarellen

Vanaf nu kunt u zich inschrijven, uitsluitend via dit emailadres als u voor deze editie in aanmerking wilt komen. Let op: bij meer dan 25 inschrijvingen wordt er geloot! Elk werk van deze editie is uniek en er kan niet gekozen worden.
Bent u bij de gelukkigen, dan kunt u uw aankoop vanaf 25 april (maar binnen een maand!) tijdens openingsuren bij De Pont ophalen. U kunt ter plekke betalen. Werken die niet op tijd worden opgehaald gaan naar de eerstvolgende geïnteresseerde op de intekenlijst. Per persoon kan één werk van Marc Mulders verworven worden.
Vanaf de 25ste van de maand wordt in De Salon van het museumcafé en op onze website een video vertoond over het maakproces. Vanaf die dag liggen de werken ingelijst en ingepakt klaar in het museum om - na telefonische afspraak - te worden opgehaald door de 25 kunstliefhebbers die zo een blijvende herinnering aan De Pont mee naar huis mogen nemen!

TE DOEN

DeStijl@Tilburg

Matinée intime
zondag 9 april, 15.00-16.00 uur

Antony Kok, Nelly en Theo van Doesburg

In 2017 is het exact 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht. Dat de incubatietijd van De Stijlbeweging in Tilburg ligt, is minder bekend. Theo van Doesburg organiseerde er samen met zijn vrouw Nelly en Tilburger Antony Kok, spannende middagen (matinée intimes) met muziek, gedichten, dans en gesprekken.

Deze traditie zet DeStijl@Tilburg nu voort in De Pont. Esther Porcelijn ontvangt een keur aan tafelgasten, onder wie De Stijlkenner Alied Ottevanger, de biografe (én nicht) van Nelly van Doesburg, Wies van Moorsel, en kunstenaar/filosoof Loek Grootjans. De middag krijgt een Dadaïstisch karakter door optredens van Ambre & Antoine en klankdichter ACG Vianen.
Wie verzekerd wil zijn van een plaats, kan zich aanmelden via deze mail

Deze activiteit vindt tevens plaats als afsluiting van de Nationale museumweek. De Pont is het hele weekend van 8 en 9 april gratis toegankelijk!

Concert 'De Stijl'

New European Ensemble
zondag 23 april, aanvang 13.30 én 14.30 uur

Ryanne Hofman en pianiste Hanna Shybayeva, beide vaste musici van het New European Ensemble brengen een muzikale eerbetoon aan Piet Mondriaan en de kunstbeweging De Stijl die in 1917 werd opgericht. Mondriaan was verzot op muziek. Zijn reputatie als grensverlegger deed hij eer aan met een vooruitstrevende smaak. Om zijn schilderkunst te laten vertalen naar muziek, schakelde hij componist Jakob van Domselaer in, die voor hem de pianocyclus Proeven van Stijlkunst componeerde. De Nederlandse componist Jos Pommer schreef een eerbetoon aan Piet Mondriaan voor basklarinet en piano geïnspireerd op de abstractie van zijn schilderkunst én op de liefde die Mondriaan voor de jazz koesterde.

Deze en meer composities hoort u tijdens het concert, dat georganiseerd wordt in samenwerking met November Music en gratis toegankelijk is voor museumbezoekers. lees meer

Huh? nr.8

vanaf april verkrijgbaar

De Pont geeft regelmatig een glossy tijdschrift uit gemaakt vóór jongeren, dóór jongeren. Zij bespreken en benaderen onze collectie aan de hand van thema's die aansluiten bij de eindexamenthema’s van het voortgezet onderwijs. Deze keer is dat Voorbeeldig, Maatwerk en Dromen. Ze doen dat via interviews, blogs, foto’s en zaalvragen. Het tijdschrift is te koop in onze bookshop voor € 2,00. Voor het onderwijs kost het blad, in combinatie met een rondleiding, slechts 1 euro! Voorgaande nummers zijn hier digitaal in te zien.

 

donderdagavond@depont

elke donderdag open tot 20.00 uur - vanaf 17.00 uur gratis!

Met op donderdagavond 20 april de lezing Kijken naar Kunst van Nu - over oude motieven en hedendaagse kunst. Laatste deel: In Situ, plaatsgebonden kunst door Marie-José Eijkemans. Wat hebben eigentijdse in situ werken gemeen met de beschildering van de Sixtijnse kapel door Michelangelo? Marie-José Eijkemans, beeldend kunstenaar en hoofd educatie van De Pont, gaat dieper in op deze vraag en verkent samen met u wat de manier van werken van toen en nu gemeen hebben. Deelname € 15, incl. koffie/thee. lees meer

De Pont & We Are Public

De Pont zoekt mee naar 2000 cultuuroptimisten! Vind jij ook dat cultuur meer publiek en meer inkomsten verdient? Doe mee en haal We Are Public naar Brabant! Voor € 15 per maand ben je al lid en krijg je gratis toegang tot de beste concerten, voorstellingen, films of tentoonstellingen.
Speciaal voor We Are Public leden geeft Mischa Doorenweerd op donderdag 6 april alvast een preview op de expositie die zaterdag 8 april geopend wordt. Mischa en Jeroen Doorenweerd zijn nog volop aan het opbouwen. Dat maakt dit kijkje achter de schermen extra bijzonder. Kijk op de website voor meer informatie en sluit je aan!

Wanneer deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, kijk dan hier voor de online versie.