De Pont krijgt monumentale sculptuur van Anish Kapoor op het voorplein

In september krijgt Museum De Pont in Tilburg een grote sculptuur van Anish Kapoor ter ere van het 25-jarig bestaan van het museum. Dit geschenk is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met de gemeente Tilburg en steun van lokale bedrijven en particulieren, Brabant C, Museum De Pont en de kunstenaar. Tilburg wordt de eerste Nederlandse stad met een monumentale sculptuur van Kapoor in een openbare ruimte.
Dit jaar viert Museum De Pont zijn 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan en uit erkentelijkheid voor Kapoors langdurige relatie met het museum zal de Britse kunstenaar een zes meter hoge sculptuur van roestvrij staal maken, die zal worden geplaatst in de openbare ruimte voor het museum. Tegelijk met de onthulling van het beeld opent het museum op zaterdag 16 september de tentoonstelling WeerZien, waarvoor bijzondere kunstwerken die als bruikleen in een van de tentoonstellingen van De Pont te zien zijn geweest, als 'logé' in de collectie zullen terugkomen.


Exclusieve edities van De Pont!

Het omzien naar de afgelopen 25 jaar betekent ook een weerzien met de kunstenaars met wie De Pont hechte relaties heeft opgebouwd. Die verbondenheid met de kunstenaars is voor ons van onschatbare waarde. Het jubileum vieren we dan ook samen met hen, en met ons publiek.
Zo vroegen wij vijf kunstenaars, vertegenwoordigd in onze collectie, om exclusief voor De Pont een editie te maken in een oplage van 25 exemplaren. 
Het zijn 
Toon VerhoefCharlotte DumasMarc MuldersMarien Schouten en Reinoud van Vught. De schilders onder hen hebben er zelfs voor gekozen om een serie van 25 unieke kunstwerken te maken!
Vanaf februari tot en met juni wordt iedere maand een editie van een kunstenaar gepresenteerd. Elke editie zal te koop zijn voor € 500,00 inclusief de lijst (afmetingen 50 cm hoog en 40 cm breed). Zo kunnen onze bezoekers deelgenoot worden van het feest en een stukje van De Pont in huis halen.
De edities van 
Toon VerhoefCharlotte Dumas en Marc Mulders zijn reeds uitverkocht. Die van Marien Schouten en Reinoud van Vught verschijnen in mei en juni. In de nieuwsbrief wordt iedere maand aangekondigd hoe u zich hiervoor kunt inschrijven.
Klik op de naam van de kunstenaar voor een video over het maakproces van de edities van Toon Verhoef, Charlotte Dumas, Marc Mulders en Marien Schouten.


Iedere donderdagavond open en gratis entree!

Wie jarig is, trakteert! Daarom opent het museum nu iedere donderdagavond tot 20.00 uur zijn deuren en is het vanaf 17.00 uur bovendien gratis toegankelijk. 


Nieuwe Vleugel: ruimer café en veel expositieruimte erbij!

In het najaar van 2016 opende ons museum de Nieuwe Vleugel: een 1100 m2 grote uitbreiding op basis van een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten, waarmee wij al sinds 1990 samenwerken. De nieuwbouw grenst aan de museumtuin en biedt onderdak aan vooral film, fotografie en videokunst. Het nieuwe museumcafé neemt een centrale plaats in tussen de oudbouw en de nieuwe expositieruimte. De kenmerkende zichtlijn langs de oorspronkelijke buitenwand van het museum naar de tuin is intact gebleven. Bovenramen rondom laten het plafond zweven en maken van het De Pont café een spectaculaire lichte ruimte.
In het verlengde van het café vormt een lounge de overgang naar het terras en de tuin. Hier kun je in een ontspannen sfeer een boek of tijdschrift lezen. In de winter brandt de open haard. Een brede gang tussen lounge en restaurant verbindt het oude gebouw met de Nieuwe Vleugel. 
Het oude café is getransformeerd tot bibliotheek en mediaruimte. Ook de boekwinkel in de entree werd vergroot. Met deze verbouwing is een logische opeenvolging van de publieksfuncties gecreëerd: entree, boekwinkel, bibliotheek, restaurant, lounge met terras en museumtuin.