Rita McBride

Des Moines, Iowa USA 1960, woont/werkt in Düsseldorf/New York

White Elephant
1999
staal, koper
109 x 320 x 145 cm, ed. 1/2
2001.RMB.01

Dit beeld van Rita McBride ziet er op het eerste gezicht uit als een strakke machinekast of een onderdeel van een technische installatie. De kunstenaar laat zich dikwijls inspireren door de vormentaal van industriële producten. McBride verandert in deze voorbeelden hun oorspronkelijke functie door bijvoorbeeld het materiaal of de maatvoering te wijzigen. Zo heeft zij onder meer een auto in rotan laten vlechten en maakte zij schaalmodellen van parkeergarages in brons.

Het werk White Elephant is gemaakt naar de vorm van een luchtverversingsinstallatie en helemaal uitgevoerd in koper. Vorm en materiaalgebruik roepen associaties op met de Minimal Art uit de jaren zestig en zeventig. Maar in plaats van alleen naar zichzelf te verwijzen, duiden de beelden van Rita McBride juist op de ons omringende wereld. Een wereld die vol is van menselijke activiteit en beweging en die overal op dezelfde wijze lijkt te zijn ingericht. McBride richt haar aandacht op al deze uniforme beelden, producten en vormen van het openbare gebied en de stedelijke omgeving. Zij selecteert en isoleert hieruit alledaagse voorbeelden en maakt er sculpturen van. Bekende vormen krijgen zo een onverwacht nieuw aanzien.

Deze ‘airconditioning-kast’ is ontdaan van iedere functionaliteit en is een blinkend beeld geworden. De uitdrukking White Elephant wordt in het Engels gebruikt als aanduiding van een ‘overbodig luxeartikel’ en wordt hier door Rita McBride met ironie als titel gebruikt.